#ТакаваКакватоСъм

Група, чиято цел е да създаде общност от подкрепящи се жени, любими, майки, които да си помагат в най-важното – грижата за себе си.

Присъедини се към #ТакаваКакватоСъм

Каква е тази група?

Много голяма част от обществото все още възприема майчинството като почивка. Жената спира да ходи на работа и започва една дълга отпуска – спане до късно, размотаване вкъщи, кафета с приятелки, разходки в парка. Затова сякаш от жената в майчинство се изисква освен да влезе в новата си роля за около пет минути – веднага след раждането, да стане изцяло отговорна и за много други неща освен за себе си. Тя трябва да влезе изцяло и в ролята на домакиня, а освен това да не забравя, че преди това е и съпруга. Някъде назад остава и основната й същност – на жена, човек, който също изисква грижи и внимание.

Жестоката истина е, че майчинството е работа на 24 часов работен ден и без право на напускане (или поне в общоприетия случай).

Сега си представете как една жена, започнала новата си работа току що, все още не знае къде се намира, но следва да е наясно с тънкостите и отговорностите й. Тя движи този нов проект денонощно, от време на време излиза в обедна почивка, душ-пауза или на кратка разходка между “срещите”, но мислите й са постоянно в този нов проект.

Междувременно от нея се очаква, понеже си е хоум офис, да се грижи и за дома. Да е що-годе чисто, подредено, сготвено. Обществото налага мисленето, че жената в майчинство си ляга следобед с децата. Много често обаче тя не ляга, а се захваща с другата си работа – тя поне е на половин работен ден, все пак домакинството има някакъв измерим край.

На трето място жената не бива да забравя от къде е дошло детето, нейният “нов проект” – от любовта с мъжа. Тази любов трябва да гори, за да има семейство. Още един “ангажимент”, който се настанява в мислите. Още едно важно нещо, на което трябва да се обръща внимание, за да може да живеем в мир и хармония.

И, за съжаление, на последно място остава ТЯ – жената. Първата. Тази, от която тръгва всичко. Тази, която среща мъжа и тази, която ражда детето. Най-важна преди, след раждането тя отива на последно място.

Тя забравя да се обича, защото е започнала да обича други. Тя забравя да се грижи за себе си, защото е започнала да се грижи за други.

А грижата за другите всъщност започва след грижата за себе си. За да даваме любов на другите, трябва да обичаме себе си.

Тази група няма за цел да пропагандира колко велики сме ние, жените. Не цели да покаже колко потискани сме от обществото или как не смогваме с ангажиментите покрай децата, мъжете, дома. Тази група има за цел да създаде общност от подкрепящи се жени, любими, майки, които да си помагат в най-важното – грижата за себе си.

#ТиМожеш

Това е важно послание за всяка жена.

Някои имат нужда да го чуят именно от сродна душа – майка, съсед, колега. 

Следродилната депресия, тревожността по принцип, както и всички трудности, с които ежедневието (с или без деца) ни сблъсква, понякога ни съсипват, смазват и дори обезобразяват.

Забелязала съм, че личния пример действа изключително мотивиращо и затова реших да представя на аудиторията на фейсбук групата #ТакаваКакватоСъм историите на някои от жените в мрежата, които смятам за прекрасен пример за подражание.

Съвсем скоро те ще отправят към вас именно това послание: „Ти можеш!“. Послушайте ги.

#такавакакватосъм азсъмважна вдъхновение взаимоотношения времезасебеси възпитание възрастният грешки детето детство доброволчество екранновреме емоционалнаинтелигентност енергия женскаенергия зависимост митове мъжкаенергия независимост обич осъзнатородителство осъзнатост отглеждане отговорност отговорности полезнинавици почивка притеснение психосоматика родителство родителят самоусъвършенстване свободновреме свързване себеопознаване семейнивзаимоотношения семейство сестри слушайме травми успехи хранене щастие