Децата често се оплакват от неразположения в стомаха, червата.  Това е сигнал за едно – нерви!
Още през 1892г. английският лекар Уилям Ослер описва симптомите на “чревната простуда” – болест, възникваща най-вече при нервни и впечатлителни хора.


Силните, продължителни колики, от бебешка до по-голяма детска възраст, освен индикация за това, че чревната система тепърва се развива, е именно знак за раздразнение, нетърпение, неодобрение към околните. Разбира се, раздразнението може и е редно на първо място да се свързва с физическия дискомфорт – представете си малкото бебе, доскоро било в корема на мама, изведнъж се сблъсква със съвсем нов за него свят. До 6 месечна възраст пропускливостта на червата е доста висока и е много вероятно постъпването на нови храни чрез кърмата и адаптираното мляко да предизвикват болки. В момента, обаче, в който установим причината за неразположението, но не успяваме да се справим чрез храната,  грижите за тялото (нашето и на бебето) е време да се обърнем към душата – да се замислим къде бъркаме.

Често болестите и дори леките симптоми са неосъзнат призив да забележим детето, да му обърнем внимание, да се поинтересуваме какво чувства. По-големите деца могат да се оплакват от болки в областта на стомаха и червата и от притеснение. 
Преди време дъщеря ми, вече голяма, стана неволен участник в семеен спор – не скандал, но спор, някои от нещата в който явно са я притеснили, защото само ден по-късно тя започна да се оплаква от нетипична за нея болка в корема. Веднага ми светна лампичката и я попитах – нещо притеснява ли те? Знаеш ли какво иска да ти каже тялото ти?
И тя ме накара за пореден път да се гордея с нея като отговори – „Тялото ми се притеснява дали с тати ще сте скарани“. Дали това не беше знак отново да изговорим проблема и да намерим решение? Благодарим на децата, нашите най-верни учители и им се извиняваме, че понякога те са тези, които носят най-тежкото бреме.

Не забравяйте, че всяка емоция представлява енергия, която се движи – навътре и навън от нас. Не я ли осъзнаем и насочим навън, тя се обръша навътре.