Днес ще си поговорим за стиловите предпочитания на нашите деца и начинa, по който се обличат. Не може да отречете, че са креативни, нали? На опитите ни да вкараме от възрастния си ред в главите им, те отвръщат с мрънкане и тръшкане. И ние изведнъж не успяваме да обясним какво означава да се комбинират дрехите и да си отиват една с друга.

Кой е казал, че блузка на цветя не си отива с панталон на точки и рокля отгоре? Хайде, де, обори ме! Не можеш


Тайно си казваме, че децата ни може да са следващите модни икони… и най-вероятно не бъркаме. Време е да излезем от рамките, в които живеем и да проявим въображение. Затова, абстрахирайки се от шантавите цветови и стилови комбинации, както и от изборът на аксесоари, има няколко правила, с които ще улесним както своя, така и живота на децата ни, когато започнем да се приготвяме за излизанe:

Дайте на детето си избор, но ограничен – подредете дрехите, които сте преценили, че са подходящи, на лесно за достъп място. Вече ви показах как е в дома ни, с една единствена забележка: когато дъщеря ми беше малка й предлагахме доста по-ограничен избор.

Така днес тя може да си избира сама дрехи, които от време на време сменяме и преподреждаме според сезона. По този начин няма как зимата да тръгне с къси панталони или лятото да си облече пуловер. 

Предварително избирайте дрехите, най-добре от вечерта. Оставете на детето достатъчно време на разположение, помагайте му, ако има нужда, за да се чувства спокойно. 

Оставете място на въображението – поставяйки условия. Извадете някои дрехи, които детето ви обича, но ги поставяйте с уговорка: Тънките рокли се носят с чорапогащник, когато е студено. Под тънката блуза с дълъг ръкав слагаме потник или тениска. ​

Стимулирайте детето да се облича само. Така то хем ще се научи на едно важно умение, хем ще има по-ясна преценка за това кои дрехи му харесват най-много – тези, които се обличат най-лесно. Макар че историята помни и други случаи… 🙂

За мнозина това детето само да си избира дрехите е недопустимо. Ако сте от родителите, които държат на стила и добрия вид, но ви се е паднало по-артистично хлапе, сигурно основния въпрос, който си задавате е “Какво ще кажат хората, като я видят така?”. 

Замислете се – какво казаха хората? 

Да дадеш избор на детето си е едно от най-хубавите неща за него – то се чувства значимо. Знае, че разчитате на него и в същото време има свободата да използва въображението си. Чувства се като възрастен, но с малко повече идеи и желание да прави нещата по своя начин. Единственото, което трябва да му осигурите, е безопасност. 

Не забравяйте, че за децата желанието да избират сами дрехите си не е просто каприз. То е част от тяхната борба за независимост. Зов да покажат, че могат да отстоят себе си. А в същото време и проверка на това докъде могат да се простират в опитите си и къде ще опрат на камък, достигайки момента, в който са прекрачили нашите граници.