“Малко е детето, за да пътува.”
“Рано е да го водите на море.”
Тези реплики звучат ли ви познато? Ако не – значи сте от малкото щастливци, които не са получавали непоискани съвети малко преди да се отправят на първото си пътешествие с дете.

Приготовленията за това мероприятие обикновено траят няколко дни. Някои родители правят планове за това къде ще спират, зареждат се с провизии, играчки, песнички, резервни дрехи. Други просто тръгват с някакъв наличен багаж и позитивно настроение. Няма значение от кои сте, важното е, че първото пътешествие с детето ви е незабравимо приключение, което носи със себе си много емоции – и хубави, и лоши.

Вики за пръв път тръгна на дълъг път когато беше едва на два месеца – заведохме я на море. Решихме да изневерим на ходенето на къмпинг, защото не бяхме сигурни как ще се оправим там с дете (за почивките на къмпинг с дете ще ви разказвам друг път). Запазихме квартира в Созопол – голяма грешка. Сега като се сетим ни става смешно, но тогава беше пълен кошмар. Коли. Багаж. Стълби. Приготвяхме се за плаж по час-два. Понеже плажът не ни беше под носа, както е на къмпинга, носехме със себе си резервни дрехи, мокри кърпи, памперси, лосион, шапка, количка, слинг. Все пак си изкарахме хубаво и решихме два месеца по-късно да поправим някои грешки като отидем отново. Пак бяхме на квартира, този път защото закъсняхме и нямаше бунгала на нашето място, но бяхме доста по-подготвени, с ергономична раница, по-подбран багаж, по-организиран график. Но и вече бяхме родители от четири месеца!
По отношение на пътуването се опитвахме да спазваме някои правила, за които ще ви разкажа по-долу, но не изневерихме и на златното – “Бебето спи ли – не мърдаш”. Така че, когато малката спеше, ние не спирахме. Слава богу, пътят до морето е кратък, а Вики си се будеше на час и половина да си похапне по малко, така че бяхме що-годе по книгите.


Малко е за дълъг път
Стига да му осигурите комфорт, храна, сън и близост до мама – бебето няма никакъв проблем да пътува. Колкото и където и да е. Единствено трябва да се внимава с позата – столчетата за кола не са пригодени за дълъг престой. Бебетата не заемат удобна за тях естествена позиция и трябва на определен период от време да бъдат раздвижвани. Затова при пътуване с кола се препоръчват по-чести почивки. Разбира се, ако сте пътували час и ви остават още 30 минути до пристигането – не е нужно да заковете секундата, но помнете, че колкото по-малко седи новороденото в кола – толкова по-добре. Столчетата са анатомично измислени така че да са удобни на бебетата, съответно да не се получат изкривявания, но основният недостатък е, че децата не могат да ходят по-голяма нужда в тази поза. През първата половин година гръбнака на бебето и мускулите, които придържат врата, не са достатъчно развити и затова до-края на първия месец препоръчителното време за престой в столче е не повече от 30 минути наведнъж. След това се увеличава постепенно, но не бива да надвишава повече от 2 часа без почивка. Когато децата се возят в кола, те полагат допълнителни усилия, за да държат гръбчето и вратлето си изправени и мускулите им се натоварват неимоверно много.

Малко е за море
Любима реплика на всички баби в западната част на страната. Изключват факта, че има деца, които се раждат и на морето/планината. Единствено трябва да се внимава със слънцето и да не излагате малкото бебе прекалено дълго време, особено ако е без защита. Подходящ крем, шапка, сянка и сте готови за излет. 


Някои правила:
Без ядене в колата, защото освен че е нехигиенично, има риск от задушаване.

Столчетата за деца се държат обратно на посоката на движение поне до втората година.

Най-безопасното място е зад шофьора – но там е трудно за наблюдение от майката, ако тя шофира. В магазините се продават огледала за обратно виждане точно с тази цел, служат идеално и ако бебето ви е обратно на посоката на движение.

Проверете къде се намира най-близкото медицинско заведение или аптека, за да сте подготвени в случай на нужда

На практика с тези правила можете да си осигурите прекрасно изкарване където и да е. Важното е да имате топли дрехи, храна, вода и добро настроение. Дори при не добро планиране, ако сте спокойни и приемате почивката с детето като приятно преживяване, а не обременяващо задължение, ще си прекарате чудесно.