От уста на уста през поколенията се носи легендата за млечницата. История, която буди интереса на млади и стари. Въвлечени в този нов свят – на новороденото, млади от девет села, до десето, се допитват до по-възрасните от тях с надеждата да им дадат някой ценен съвет, хитринка, която да направи живота им по-лек.
Баби от близко и далече се събират, за да обменят знания и идеи – коя от коя по налудничави, но младите попиват като гъби. Та, те, старите, колко живот са живели, колко неща са видели – пу да не им е уроки!

Млечницата и даването на една лъжичка преварена вода след всяко хранене е една от любимите ми теми, свързани с хитростите в отглеждането на децата.
Вие сте изморени, не се наспивате, денонощно сте на повикване. Едвам се справяте с новия начин на живот и това не ви стига, затова решавате да си усложните нещата като добавите допълнително действие в и без това лудия си режим.

Никой не знае кой е първоисточникът на това твърдение, но едно е факт – то продължава да се разпространява от майка на дъщеря, от лекар на пациент. Десетки родители преваряват вода и стерилизират лъжички само и само да вкарат заветните 5мл в устата на новороденото. Всичко с една единствена цел – превенция срещу бактерията на млечницата или така наречените гъбички в устата. ​


Млечницата е вид гъбичка и не се причинява от кърмата или адаптираното мляко
Причинителят на млечницата се нарича Candida albicans и е естествена част от храносмилателната ни система, която живее основно в устата и влагалището. Количеството й се увеличава при дисбаланс във вътрешната среда на организма, след прием на лекарства, антибиотици, слаба имунна система, стомашно-чревни неразположения. Когато това стане, по езика и стените на устната кухина се появяват бели петна.
Децата влизат за първи път в контакт с този микроорганизъм при преминаването през родовия канал на майката по време на раждането. Поради тази причина, много бебета още в първите дни имат млечница. Най-голям принос в развитието на тази гъбичка в първите месеци обаче имат шишетата и залъгалките и лошото им почистване.
Важно е да се отбележи, че млечницата не се предава и не идва от кърмата. При кърмени бебета тя може да се прехвърли по време на сукане, от гърдата на майката към устата на малкото. Но взаимното заразяване не е задължително – има много случаи, в които инфекцията не се предава. За да се предотврати, родителите, които хранят бебетата си с адаптирано мляко трябва внимателно да почистват и подсушават шишетата и бибероните. Кърмачките пък трябва да следят внимателно състоянието си. Симптомите на млечница по гърдата са:
Сърбеж или парене в зърната, които са променили цвета си – лъщят, белят се, напукани са
Болки в гърдата по време на кърмене или след това. Болката не намалява при промяна на позата.

Рисковете от развитие на млечница се увеличават, ако майката или бебето са приемали антибиотици, ако имунната система е нарушена. Тази всъщност безвредна гъбична инфекция обикновено преминава бързо и често без лекарства. За превенция може да се намалят киселиннообразуващите храни, майката да маже гърдите си с кокосово масло или да се приема по ампула витамин Ц сутрин (от майката). При евентуални съмнения за млечница задължително да се посети лекар, защото при сериозна инфекция следват и сериозни мерки – в повечето случаи препарати под формата на мехлем, за майката и детето.
Знайте, че не всяко бяло петно е признак за млечница – гъбичката прилича на афти и не може да се махне от устата. Затова понякога си мисля, че това плакнене е за да се успокоят родителите, че млякото се отмива и това бялото в устата на бебето не е опасно….

Важно е да се отбележи, че млечницата, като всяка гъбичка, обожава влагата и тъмата – именно поради тази причина най-лесно се развива и забелязва в устната кухина. Много лекари споделят, че именно маниакалното миене на гърдите преди и след всяко кърмене от някои майки, увеличава рисковете от развитието на инфекцията и това обяснява защо:

Ако това беше вярно, то десетките противогъбични препарати в аптеките щяха да бъдат заменени от чиста, изворна вода за промивки.