Нощното хранене е една от темите, предизвикващи най-много спорове и дискусии по отношение на режима на новороденото. От една страна майките се намират между чука и наковалнята – искат да следват инстинктите си, но в същото време умората им казва “Искаш да поспиш”. От друга са подложени на обстрел от неспирни и непоискани съвети от най-различни компететни лица, лели, познати, други майки, които вещо се изказват как коремчето на бебето трябва да почива и че никой не се храни през нощта

Да, почти никой възрастен не се буди, за да яде. Даже подобна дейност се счита за болестно състояние. Но някой от нас спомня  ли си какво е да си новороден? Бебетата са свикнали девет месеца да получават хранителни вещества денонощно. Спяли са, докато майката е активна, и обратното – започвали са да се движат тогава, когато тя е в покой. 
Бебешкият организъм не е като този на възрастния, но в умален вариант, както и храносмилателната му система не е устроена по същия начин като на големите. Метаболизмът на едно новородено работи със съвсем различна скорост – храната се усвоява много бързо. Неслучайно очакванията на здравните специалисти са за увеличаване на теглото с една трета за първия месец – това се случва само при често и пълноценно хранене

Говорейки за пълноценно, нощното хранене е едно от най-важните в първите месеци от живота на бебето – затвърждава сукателния рефлекс, гарантира успешното наддаване, стимулира производството на хормона на растежа, успокоява.  За майката то означава засилване и/или стабилизиране на лактацията, защото именно през нощта тялото отделя хормона пролактин, отговорен за образуването на млякото.


Разпространен мит е, че стомахчето на бебето има нужда от почивка през нощта.
Не, няма.
Новородените нямат ясна представа за това кое е ден и кое е нощ – те спят, когато им се спи и се хранят, когато са гладни. Бебетата излизат от среда на тъмнина, непрестанни шумове и непрекъснат достъп до хранителни вещества. 
Освен това, в човешкото тяло – дали на детето или на възрастния – няма нито един орган, който да има нужда от почивка. При големите паузата между вечерята и закуската е по-дълга и имаме нужда от по-продължителна обработка само заради вида храна, която консумираме – тежка, често пъти смесица от различни хранителни групи. Чрез кърмата всичко нужно на бебето идва в преработен вид и заради по-бързият му метаболизъм: 2-4 часа са му абсолютно достатъчни за усвояване на веществата. След което е нужна нова доза. Не забравяйте също, че кърменето е не само храна, но и вода и успокоение. Затова няма причина поради която да откажете на кърмачето си да суче, когато ви търси.

Някои родители, объркани от съветите и подвластни на умората, пробват тактиката да дават по-голяма порция преди лягане, току виж бебето се умори и спи дълбоко. Това често има обратен ефект, защото натоварва излишно стомахчето на новороденото, причинява газове, подуване, дори повръщане. Други предлагат вода, вместо храна. Защо стерилизирате шишета, преварявате, ставате за да миете и сипвате, при положение че кърмата е 88% вода? Давайки течност, вместо допълнителна порция кърма, лишавате организма от всички вещества, от които той се нуждае и излишно пълните празния стомах. Как ще се почувствате вие, ако сте гладни, но вместо това ви дадат да изпиете чаша вода? Освен това съществува реална опасност от интоксикация при приемането на повече течности, което при децата е особено рисково състояние. Те приемат нужните течности чрез кърмата и всяка допълнителна капка натоварва излишно организма. Единствено режим е редно да се спазва при бебетата, хранени с адаптирано мляко, тъй като то е обогатено с допълнителни витамини, минерали и натоварва повече бебешкото стомахче. Затова и паузата между храненията е по-голяма. Често бебетата, хранени с АМ приемат и допълнително вода, като причината е, че те имат по-малко на брой и по-калорични хранения в сравнение с кърмените.

Бебетата се будят нощем не само от глад, но и като реакция на тяхната все още незряла нервна система. Техният ритъм на сън-бодърстване е съвършено различен от този на възрастния и ние трябва да вземем това предвид, когато сънени изръмжим и заявим, че трябва да отучим бебето от нощното хранене. В този момент ролята на кърмата е да действа като успокояващо, приспиващо вещество.

Всъщност в нас често говори умората, а не здравия разум. Да отучиш детето от нощното хранене, когато си го иска, означава да му забраниш да яде, да пие, да търси близост. Много по-полезно би било въвеждането на отричания от десетки баби и лели метод на съвместното спане. Ако искате бебето да не е на спалнята ви, все по-често се срещат креватчета, които се доближават до това на възрастните и така бебето е на една ръка разстояние от майката. Държа да вметна, че говорим за бебета, а по-натам, в отделна статия, ще си поговорим за спането при порасналите вече мъници.


Причини, поради които да кърмите нощем:

Близост – бебето спи по-добре, когато усеща до себе си майката, особено ако тя е била отделена от него през деня. Туптенето на сърцето, миризмата на кожата й го свързва с периода, в която то е било в утробата – напълно защитено. 

Лактация –  през нощта и в ранните сутрешни часове нивата на хормона пролактин, който е отговорен за образуване на млякото, са най-високи. Именно тогава бебето успява да си поръча повече хапване за през деня. Тогава се отделя най-активно и хормона на растежа. Особено ако имате проблем с кърменето или съмнения, че бебето не се храни достатъчно или нямате кърма – нощното кърмене е абсолютно задължително.

Справяне с кризите на растежа – всеки път, когато бебето има нужда от повече храна или е усвоило ново умение идват кризите, в които нервната му система изпада в състояние на свръхвъзбуда. Същото важи и за периода на никнене на зъбките. Тогава детето има особена нужда от близост през нощта. Доказано е, че кърменето действа като обезболяващо и намалява нивата на кортизол (хормона на стреса). Причини, поради които да не кърмите нощем:


Спи ви се
– достатъчно основателна причина, особено имайки предвид факта колко е важен сънят за цялостното възстановяване и спокойствие на майката. За съжаление, понякога е нужно да се правят жертви, особено в първите месеци след раждането. Много майки стават почитатели на максимата „Когато бебето спи, спя и аз“, за да си набавят поне малка част от нужната доза сън за денонощието.

Има бебета, които спят по цяла нощ. Това е прекрасно, особено за родителите, но при едно условие: това да НЕ се случва през първия месец от живота на бебето и родителите да следят броят на пелените и дали новороденото е вяло. Ако да – то задължително, дори и насила, включете нощното кърмене. Дори тези, които се хранят с адаптирано мляко, често спят неспокойно поради ред причини. Нощно време се отделя в най-големи количества хормона на растежа соматотропин, а бебето има нужда от допълнителна порция храна, за да бъде здраво и спокойно. 

Има бебета, които до третата си година се будят. Причините за среднощните фиести са много – от глад, страх, дискомфорт. При всички случаи вие можете да направите едно единствено нещо – да слушате какво ви “говори” детето ви.