Да бъдеш родител е едно от най-смислените и пълноценни неща, с които човек се захваща.

Родителят е незаменим – това е единствената роля, в която сме най-добрите и най-важните за своите началници – децата ни. В техните очи ние сме всемогъщи богове и даваме най-сладката любов и подкрепа.

Да бъдеш родител обаче си остава само роля – една от десетките, в които всеки един от нас влиза ежедневно.

И тази година продължаваме със срещите с хора, които ме ме вдъхновяват и могат да бъдат прекрасен пример за това колко много неща прави един родител освен да се грижи за децата си.


Запознайте се с Мариана Киречева.

В кои други роли, освен ролята на родител и майка можем да те видим най-често?

По професия съм графичен дизайнер и фотограф. Работата ми е свързана с много часове пред компютъра, затова всяко свободно време го използвам да съм някъде навън сред природата и да катеря някой баир. 

Отделно от основната ми работа имам бранд за дизайнерски книги за българските планини. Не работя с издателство и всичко си правя от-до сама и с помощ от съпруга ми. Също така когато имам възможност помагам на родителите ми като поддържам цялото дигитално и печатно присъствие на сладкарницата им, което изисква много време и усилия, но знам, че тази част само от мен зависи.

Коя от тези роли ти дава най-много?

Всяко едно нещо ме обогатява чрез трупане на опит и преживявания.

Какво те мотивира?

Освен, че искам да ставам все по-добра за себе си, се мотивирам от това да създавам красиви и полезни неща за хората.

Какви са трудностите, търсейки баланс и хармония?

За мен най-голямата трудност е липсата на време за всичко, което искам да направя. Генерирам прекалено много идеи и желания, за които просто не стига времето.

Какви са компромисите, които правиш със себе си и семейството си?

Най-често не обръщам достатъчно време на себе си, понякога и пренебрегвам домакинската работа, за да свърша нещо, което ми харесва. За момента съм в майчинство, все още прекарвам по цял ден с децата и след това работя върху моите проекти. Когато се върна на работа тогава ще разбера какви компромиси ще се наложи да направя.

Струва ли си?

За момента да. 


Мариана Киречева е графичен дизайнер по професия, майка на две близначки и създател на уникалната за България малка книжка за голяма планина и големи приключения. Започнало като дипломен проект, изданието за Рила поставя началото на бранд за дизайнерски книги и аксесоари, вдъхновни от българските планини и природа. Заедно с мъжа си Милен, Мариана доближава хората до планината, предоставяйки достъпна информация свързана с интересни маршрути в планината.
Продуктите на Планинка можете да намерите ТУК.


Освен всичко това, Мариана е част и от екипа на една от най-емблематичните сладкарници в Пловдив –  Стената.