Да бъдеш родител е едно от най-смислените и пълноценни неща, с които човек се захваща.

Родителят е незаменим – това е единствената роля, в която сме най-добрите и най-важните за своите началници – децата ни. В техните очи ние сме всемогъщи богове и даваме най-сладката любов и подкрепа.

Да бъдеш родител обаче си остава само роля – една от десетките, в които всеки един от нас влиза ежедневно.

И тази година продължаваме със срещите с хора, които ме ме вдъхновяват и могат да бъдат прекрасен пример за това колко много неща прави един родител освен да се грижи за децата си.


Запознайте се с Елена Пенева

1. В кои други роли, освен ролята на родител и майка можем да те видим най-често?

Всъщност, макар че вече 9 месеца голяма част от времето преминава с бебето, или четейки/правейки нещо за него, все още ролята на родител не е първата, за която се сещам, мислейки за себе си. Предприемацка, wellness ентусиастка, музикантка, съпруга, еко активистка, туристка, ветроходна капитанка – ролите са много и определено не ми е лесно да ги назовавам само в женски род 🙂 

2. Коя от тези роли ти дава най-много?

Комбинацията от тях. За мен това е красотата на живота – да изживееш и откриеш максимално много неща. Да си вечен ученик. 

3. Какво те мотивира?

В професионалния живот – да давам стойност и да се развивам. Ако усещам, че от присъствието и работата ми има смисъл, мога да повдигна планини. Дълбоко презирам симулацията на дейност и празните приказки. В личния живот – най-вече търсенето и откриването – какво е любовта, партньорството, да растем заедно. Какво е животът, как се развива той, накъде е устремен. Обожавам да се запознавам с нови хора, да гледам как расте дъщеря ми, да наблюдавам другите и себе си (с голяма доза самоирония). 

4. Какви са трудностите, търсейки баланс и хармония?

Вярвам в старата истина, че балансът е движение и посока. Той е зона на комфорт, която постоянно дебалансираме, за да я разширим, подобрим и преначертаем. Няма статичен баланс – дори в цирка накачулените един върху друг жонгльори не спират да се движат. Родителството е тотален дисбаланс например. Но когато осъзнато влезем в него е съвсем различно ниво на съществуване и смисъл. 

5. Какви са компромисите, които правиш със себе си и семейството си?

Понеже темата за интегритета е централна за мен, най-много се дразня, когато правя компромис с фундаменталните ми ценности. Примерно – да се храня с вредни храни, да гледам екран вместо да спя достатъчно, да не обръщам внимание на детето или мъжа ми, за да свърша нещо спешно, но не толкова важно. 

6. Струва ли си?

Не знам. Но за да поиграем на думи, ще кажа, че има цена. Затова е важно когато изтеглим депозит от здравето си, или от отношенията с другите, да го върнем с лихви. И да се стремим винаги да имаме пълен сейф на важните места. Възхищавам се на хора, които вместо да хейтят из фейсбук подкрепят, хвалят, пишат искрени позитивни коментари, помагат на другите, дават любов. Това обаче може да изпразни собствения ти сейф. И ето го разковничето – трябва хем твоят сейф да е пълен, хем да си раздал на важните места по много.  Уча се на това, има още какво да се желае. 


Елена Пенева е основател на Bright Mojo – консултантска практика, която запълва липсващото звено между бизнес развитието и стратегическата комуникация. В последните 10 години основава и развива две от водещите рекламни агенции у нас и осъществява над 500 кампании на над 10 европейски пазара. Като социален предприемач развива водещата медия за устойчив начин на живот Gobio.bg Има бизнес в областта на здравето и красотата и е сертифициран уелнес треньор. Фронтдама в рок бандата LaText, водещ на startup състезание и начинаещ ветроходен капитан.