Да бъдеш родител е едно от най-смислените и пълноценни неща, с които човек се захваща.

Родителят е незаменим – това е единствената роля, в която сме най-добрите и най-важните за своите началници – децата ни. В техните очи ние сме всемогъщи богове и даваме най-сладката любов и подкрепа.

Да бъдеш родител обаче си остава само роля – една от десетките, в които всеки един от нас влиза ежедневно.

През следващите месеци ще ви срещам онлайн с хора, които ме вдъхновяват и могат да бъдат прекрасен пример за това колко много неща прави един родител освен да се грижи за децата си.


Първият ни гост е една прекрасна дама – творец, писател, музикант, педагог…. Мариела Зипова.

В кои други роли, освен ролята на родител и майка можем да те видим най-често?

Здравейте, благодаря за поканата да бъда ваш гост. Лесно влизам в роля, артист съм, но шегата настрана. Собственик съм на малък бранд за детски дървени играчки, музикален педагог, и отскоро автор. Сякаш това са нещата, които циркулират в моята орбита след майчинството.

Коя от тези роли ти дава най-много?

Субективно е. Всяка една роля ме изгражда и обогатява, но най-богата се чувствам в ролята на родител, там даването и получаването е в изобилие. Отделно процесът е супер израстващ, не само за децата, но и за мен като майка, това е неспирна работа с вътрешното ти аз.

Какво те мотивира?

Несъмнено децата. Стремежът да съм по-добра версия на себе си и постоянно да се надграждам във всяка една сфера от моя живот, за да имат те добрия пример пред очите си, е нещото което не само ме мотивира, но и изпълва с енергия.

Какви са трудностите, търсейки баланс и хармония?

Трудно е да се абстрахирам от това, че съм майка и да не се чувствам гузно за времето, което давам на на мен самата- нещо, върху което работя последната година. Опитвам се да намирам повече време за себе си. Това, което разбрах е, че няма какво да дадеш, когато си на прага на изтощението и първо трябва да напълниш себе си, за да раздаваш на околните. Балансът е труден в днешното забързано ежедневие.

Какви са компромисите, които правиш със себе си и семейството си?

Най-големият компромис, който направих, е да стопирам една моя детска мечта – голямата сцена. Поне засега. Интуицията винаги ми е подсказвала кое е правилно и кое не, затова на този етап аз чувствам тази моя мечта за несъвместима и нямам проблем с този компромис, защото на сцената на майчинството и вихърът на възпитанието получавам по-големи предизвикателства. Досега не съм правила компромис с моето семейство в полза на бранда, поради простата причина, че те са активни участници в него и взимаме решения заедно.

Струва ли си?

Разбира се, че си струва. Да се събуждам сутрин от мекичките топли ръчички, да видя грейналите личица на децата, когато влязат в стаята и кажат “Мами, добро утро!”… Няма такава радост!Мариела Зипова е музикален педагог с класическо пеене, който не само пее, а и танцува – народни танци, ча-ча. Маркетинг специалист, писател и диджей в свободното си време, в момента активно занимаваща се с работата над едно от децата си – https://mashiwoodstore.com/ . Онлайн магазинът предлага ръчно изработени дървени играчки и активности за децата. От скоро Мариела е автор и на детска книжка, която можете да откриете в онлайн магазина. О, да, книгата й е написана съвместно с двете й деца J

Можете да я откриете тук:
Мариела Зипова в Инстаграм
И тук: https://www.instagram.com/mashiwoodstore/