Да бъдеш родител е едно от най-смислените и пълноценни неща, с които човек се захваща.

Родителят е незаменим – това е единствената роля, в която сме най-добрите и най-важните за своите началници – децата ни. В техните очи ние сме всемогъщи богове и даваме най-сладката любов и подкрепа.

Да бъдеш родител обаче си остава само роля – една от десетките, в които всеки един от нас влиза ежедневно. Продължавам със срещите с хора, които ме ме вдъхновяват и могат да бъдат прекрасен пример за това колко много неща прави един родител освен да се грижи за децата си.


Днес ви срещам с….Нина Добрева

В кои други роли, освен ролята на родител и майка можем да те видим най-често?

Съпруга, приятел, дъщеря, управител, меломан, спортуващ човек, читател.

Коя от тези роли ти дава най-много?

В момента бих казала „приятел„. Единствената причина да не кажа и „съпруга“ е, че с мъжа ми сме също и приятели и по тази линия си даваме много.

Какво те мотивира?

Мотивира ме възможността да съм полезна на някого. Мотивира ме усещането да „отметнеш“ задача като свършена. Мотивира ме мисълта как действията ми днес ще се отразят на бъдещето. Мотивират ме и чуждия хъс и добрите дела.

Какви са трудностите, търсейки баланс и хармония?

Да останеш в настоящия момент и да не го пропуснеш, мечтаейки, искайки, очаквайки. Вярвам, че едни и същи събития могат да бъдат преживени по съвсем различен начин спрямо нашата нагласа. Затова и мантрата, към която се връщам отново и отново, е „какво се случва в момента и отделям ли му вниманието, което заслужава или главата ми е другаде?“.

Какви са компромисите, които правиш със себе си и семейството си?

Уча се да пускам неща от живота си, които всъщност ми харесват, но за които нямам капацитет. Зарязвам някои хобита, поне временно, подбирам си събитията, налага ми се да избирам между време за мен/нас или сън доста често… Опитвам се да различавам истински същественото за мен от „пълнежа“. И като казвам „пълнеж“ имам предвид отново неща, които бих се радвала да направя, но за които не стигат часовете в денонощието.

Струва ли си?

Ако въпросът е дали винаги правя правилните избори – не.

Но всеки избор и разочароващите ме дори ме учат на нещо. Важното е да имаш очи за това и да стъпиш върху наученото следващия път.


Нина е едно от лицата, които седят зад името Strong By Science. Човек, който се отказва от удобството на корпоративната кариера в голяма международна компания, за да преследва мечтите си. Част от екипа на едни от най-добрите треньори и помощници в грижата за здравето, тя ходи в залата за удоволствие и за здраве. Извън нея се грижи за сайта, социалните мрежи, маркетинга, събирането и обработката на документи, организацията на събития, курсове и т.н. покрай Strong By Science.
Майка на прекрасно момченце, тя не спира да се развива дори по време на майчинството.