Имаго (на латински imago – „образ“) се нарича последната фаза от метаморфозата на насекомите. Обикновено в тази фаза те вече са способни да се размножават и са достигнали размерите и формата на възрастните индивиди. Това е първият етап, в който насекомото е полово зряло и, ако е от крилат вид, вече има функционални крила. (WIkipedia)


През целия си живот ние биваме подсъзнателно привлечени от хора, които са достатъчно близко копие до нашето имаго. 
Задавали ли сте си въпроса дали човекът, с който сте, е правилният за вас? Питали ли сте се защо попадате все на едни и същи типове хора? Ако си мислите, че не си пасвате напълно – поздравления. Това е чудесно! Половинката ви най-вероятно притежава тези черти от характера ви, които имат нужда от развитие, от допълнително наблюдение, от опознаване. И обратното. Ако сте на сходно емоционално ниво то вас ви очаква едно прекрасно пътешествие по пътя към себеизрастването.

Имаго е изключително полезна методология при справянето с конфликти. Защото разглежда психиката на човека именно в период, в който той е най-раним – детството. Все повече психолози използват имаго терапията при двойки, които имат проблем с взаимоотношенията. Целта е не да се избегнат конфликтите напълно, а да ги използваме за да се развиваме. Погледът над имагото открива първопричините, които седят зад нашето поведение. 

Затова, когато кажете на съпруга си: “Скъпи, може ли да измиеш чиниите и да ги прибереш по този начин в шкафа, от голяма към малка.”, той всъщност чува следното:
“Каквото и да направя, никога няма да е достатъчно добро за нея” и ще ви отвърне ядосано: “Щом имаш толкова претенции, подреди си ги сама”.

Имагото подчертава значимостта на различните начини на обичане. Всеки един от нас използва различен любовен език, на който е бил научен още в ранна детска възраст.
Ако се придържаме към примера отгоре, това би означавало следното:
За вас любовта се изразява чрез помощта в дома, чрез уважението на чуждите изисквания В семейството на мъжа ви пък обичта е равносилна на свобода, прегръдка, докосване, целувка. 
За вас това той да подреди чиниите така, както вие искате, ще означава много. А за него е просто заповед, която не носи и капчица любов, а напротив – изисква. Появяват се мисли от рода на “Тя ще ми се разсърди”, “Тя не разчита на мен”, “Тя не ме обича”.
Когато мъжът ви не ви предлага помощ с нещо, очаква да се справите сама или вие самата да поискате съдействие, това може да означава, че той вярва, че така показва любовта си към вас – защото в неговият дом е било така. Родителите му са показвали обич като са го оставяли да бъде самостоятелен. Във вашето семейство може да е било напълно обратно – винаги, когато сте имали нужда, насреща ви се е появявала фигурата на бащата или майката и ви е спасявала. И с годините това за вас значи любов – да помагаш винаги и всякак. Ако някой ви остави да се борите сами – то той не ви мисли доброто. 
Затова отказът на мъжа ви да измие чиниите и да ги подреди по начина, по който вие искате, за вас означава само “Ако ме обичаше, щеше да го направи”.     

Осъзнавайки истинността на своето имаго, използвайки емпатия, партньорите, приятелите във всеки един момент могат да разберат чувствата на другия, да признаят и да изпитат съпричастност и да се ангажират до достигане на “съзнателни отношения”. Без да осъзнаваме и да работим върху своето имаго, ние винаги привличаме едни и същи хора в живота си, просто защото търсим това, което ще активира онези центрове в подсъзнанието ни, които трябва да осъзнаем и израстем.