Комплексите, които носим върху плещите си от ранна детска възраст, са материя, с която психолозите се занимават активно и в дълбочина. Те са жизнено проявление на психиката и отговарят за всеки аспект от поведението ни. Защо някои от нас се изживяват като жертви цял живот, а други се имат за богове? Защо мъжът търси „точно това“ у жената, а тя, милата, си пада по друг тип? Какво се крие зад тази съвкупност от възприятия и реакции, които се задействат периодично в живота ни?

За това и много други неща разказвам в поредица от статии, започвайки от най-популярния комплекс: този на Едип/Електра. За него ви разказах в ТОЗИ материал, затова пристъпвам към следващия по популярност в списъка ми, а именно: Комплексът на Медея

За това явление, също както едиповия комплекс и този на Електра, гръцката митология има история. Тя е следната:
Медея била жестока и безскрупулна магьосница, която заради своя любим Язон организира поредица кървави измами, за които си помага със своите магически способности. Язон обаче не бил съгласен с действията й и я изоставя, жени се за друга жена, дъщеря на крал и така се възползва да се възкачи на трона.
След като разбира за измяната, Медея решава да си отмъсти и изпраща дреха пропита с отрова на жената на Язон. След смъртта на “любовницата” Медея изпада в пристъп на ярост и убива двамата си сина. За последното обаче прехвърля вината върху Язон, твърдейки, че ако не е бил той със своята измяна, тя нямало да се разгневи до толкова, че да извърши всичките убийства. 
​​

Най-вероятно в момента се чудите кой в днешно време изпитва комплекс на Медея. Не сте вие, нали?
А спомняте ли си за последния път, в който се скарахте на детето без видима причина, просто защото сте били ядосани на мъжа си и цялото ви настроение е било помрачено? Ами онзи ден, когато ви изнервиха в офиса, а после като се прибрахте нямаше нищо за вечеря и започнахте да се гневите на децата си, че не са си подредили стаята, заплашвайки ги, че не сте слугиня?

Именно. Всеки път, в който си го “изкарваме” на децата или въобще на някой близък, когато не те са причината, а някой друг ни е ядосал (в повечето случаи половинката), говорим за комплекс на Медея.
Той е най-силно проявен по време на конфликт в двойката, най-често и явно по време на развод, когато всеки дърпа детето към себе си. 

Неосъзнаването на този комплекс и подкрепянето му са причина за една огромна част от семейните скандали. Жената несъзнателно вреди на децата си, за да причини болка на съпруга си, като не се изключва и обратното – мъжа да се ядосва на децата, защото жената му му е вдигнала кръвното. В тези случаи децата са идеалният инструмент, с който да се упражни психическо, а в някои случаи дори физическо насилие.

Това състояние е изключително вредно за развитието на подрастващите, защото те буквално застават между чука и наковалнята. Често родителят, който ги използва за отмъщение, осъзнавайки болката си излива целия си гняв върху децата, а това е последното, от което те се нуждаят в такъв момент.

“Извинявай, маме, просто баща ти ме ядоса”
Как ви звучи това? А колко пъти сте го казвали?

Ако това поведение продължи, детето в един момент ще осъзнае, че за благото на семейството си е длъжно да попива цялата лавина от негативни емоции, да бъде стената, която спира язовира от преливане. Представяте ли си за какъв емоционален товар говорим?
В пика на това състояние майката може да повярва, че е всемогъща, което е типично за психотичните кризи. Ще се превърне в съдник, който решава съдбата на децата си, на семейството. Няма да търпи да й се отговаря, да й се дават съвети. Мама знае най-добре. Особено тогава, когато са я ядосали.
Именно прекомерната необходимост от власт и нуждата да се упражнява контрол над другите е сред основните причини за синдрома на Медея. За жените с този комплекс е важно да се чувстват уникални, да получат одобрение, да държат нещата в свои ръце. Докато при мъжете водещо е желанието за отмъщение.

За щастие психическото проявление на този синдром не води до фатални последствия ако осъзнаем, че не децата са ни проблема в конкретната ситуация. Себеопознаването, стремежът да се развиваме като добри личности, емпатията, желанието да живеем в мир и хармония обикновено са единственото, от което се нуждаем, за да тушираме тези моменти на стрес и да ги сведем до минимум. Запомнете – идеални родители, които никога не повишават тон на децата си, никога не бъркат, не плачат и не заплашват – няма. Важното е след всяка грешка да си вадим поука и да растем заедно с децата си.​

За съжаление обаче синдромът на Медея има и физическо проявление, на което много хора са били или продължават да бъдат жертва – синини по тялото, рани. Този комплекс обикновено се корени в основите на домашното насилие. Апатичните деца, мълчаливите, страхливите биха могли да бъдат жертва на семеен тормоз. А той винаги е заради “бъг в системата” на родителя. В тези случаи е нужна консултация с психолог и вземането на мерки не подлежи на отлагане. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: КОМПЛЕКС НА ЕДИП И КОМПЛЕКС НА ЕЛЕКТРА